Cavente door de jaren heen

Cavente bestaat al sinds 1981!
We maken even een reis door de tijd 🙂

Deze twee mannen op de achtergrond, Albert en Jack zijn hier bezig met het informeren van de gemeenteraad zodat ze officieel kunnen starten met Cavente Kinderdorp.

1981

1982

1983

1986

1987

1988

1989

1990

1993

1996

1997

1999

2000

2001

2002

2003

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2022

Na twee jaar is er eindelijk weer Cavente!

TIP: Bezoek je deze pagina vanaf je telefoon? Kantel het scherm dan om foto’s (uit de slider) breder en beter te zien!

Cavente Kinderdorp bestaat al weer heel wat jaar. Maar hoe is Cavente nou eigenlijk begonnen?
Hieronder lees je alles over de reis door de geschiedenis van het Cavente kinderdorp.

We zijn altijd nog op zoek naar oudere foto’s. Mocht je nog ergens iets op zolder hebben liggen neem dan contact met ons op via het contactformulier onder aan de website. Wie weet kunnen wij jouw foto’s meenemen in de collectie.

1980 Nog geen Cavente, wel een speelweek.

Voordat het kinderdorp de naam Cavente kreeg, werden er jaarlijks zomerspelen gehouden in Vaassen.
Hier werden allerlei verschillende spellen en sportactiviteiten voor kinderen georganiseerd aan het einde van de zomervakantie.

                  

1981 Van Zomerspelen naar Cavente.

In 1981 werden deze zomerspelen voor de 2e keer georganiseerd en borrelden er ideeën op voor de start van een vast jaarlijks terugkerend kinderevenement. Op 22 september 1981 werd Cavente kinderdorp door Geesje, Albert en Jack opgezet en ingeschreven als stichting.
De naam Cavente is een samentrekking van de woorden “Cannenburgher Vente” wat de kinderen van de Cannenburgh betekent.

1982 We gaan van start !

Natuurlijk was de inschrijving van Cavente een prachtige eerste stap.Er moest echter wel wat ondernomen worden om het kinderdorp invulling te geven. Dus werden er een aantal commissies opgericht om diverse activiteiten te gaan organiseren. Er was bijvoorbeeld een sportcommissie, een creativiteitencommissie en een prijzencommissie. Het doel was om een kinderdorp te organiseren van meerdere dagen met verschillende activiteiten.

De activiteiten werden georganiseerd vanaf het marktplein van Vaassen.

1983 Knutseldagen.

Naast het kinderdorp aan het einde van de zomervakantie begonnen we dit jaar ook met knutsel- en filmdagen. Deze werden georganiseerd in de voorjaarsvakantie, in het gebouw van speeltuin de Kouwenaar.

1986 Opnames van het Cavente lied.

Ons kinderdorp groeide gestaag. Het marktplein van Vaasen werd te klein. We mochten verhuizen naar een andere, ruimere locatie, de parkeerplaats tegenover kasteel de Cannenburgh.

Bij een leuk en gezellig kinderdorp hoort natuurlijk ook muziek en bij muziek hoort dansen. In 1986 hebben we in samenwerking met Frans Nieuwenhuis, in een heuse studio, een eerste editie van het Cavente lied opgenomen. Deze versie is dat jaar op casette uitgebracht. Het Cavente lied hebben we de eerste jaren tijdens het kinderdorp laten horen aan al onze gasten en stiekem ook aan het hele dorp want iedereen mocht weten dat Cavente werd gehouden!

1990 De basis zoals we die nu nog kennen.

Op de parkeerplaats tegen over het Irene-sportveld werd jaren lang de ene na de andere editie van het Cavente kinderdorp gehouden. Ondertussen waren de aantallen van de kinderen behoorlijk meegegroeid met het terrein. Dit zie je ook terug op de foto’s. De basisactiviteiten van het kinderdorp, het hutten bouwen en autoslopen waren de favoriete elementen van veel kinderen.

2001 Korte verhuizing naar IJsbaan Vaassen.

Na een aantal jaren het kinderdorp te hebben gedraaid op de parkeerplaasts tegenover de Cannenburgh, mochten we een andere locatie proberen dit keer naast de Cannenburgh. Dit was op het terrein van de IJsbaan Vaassen.
Helaas bleek deze locatie uiteindelijk toch niet zo geschikt. Gelukkig mochten we terug naar de locatie tegenover het prachtige kasteel.
Inmiddels zijn we op deze locatie, iets naar achteren verhuisd, van de parkeerplaats, naar het veld. Op achterste deel van de parkeerplaats, staat nog wel elk jaar de keuken.

2003 Opnames Cavente lied 2.0

Het Cavente lied was ondertussen al een begrip geworden in Vaassen en omstreken en het was tijd om het nummer te moderniseren. Onze muzikale medewerkers repeteerden geregeld op de zaterdagen en daarna doken ze de studio in. De 2.0 versie van het lied werd uitgebracht op cd.  Deze cd kun je kopen bij de kassa van Cavente. Dat jaar tijdens het Cavente kinderdorp besloot de Cavente Band zoals ze waren ondergedoopt, het nummer live te gaan spelen tijdens de afsluitende vrijdag avond

2003 en Cavente van wereldklasse.

In 2003 waren er mensen uit een ander land bij ons te gast, om te kijken hoe wij het kinderdorp organiseerden. Deze mensen kwamen uit het plaatsje Bardo in Polen. Na afloop van het kinderdorp waren ze erg enthousaist. Alle ideeën die ze hadden opgedaan, namen ze mee terug naar Polen met de bedoeling daar ook een kinderdorp te gaan organiseren.

2005 Cavente kinderdorp foto's.

2007 Foto's.

2004 en 2009 Op bezoek in Polen.

Met een groepje medewerkers zijn we in 2004 naar de eerste editie van het Bardonald kinderdorp in Polen geweest. En later, in 2009, nogmaals.
We gingen daar eens kijken hoe zij ons Cavente kinderdorp hadden vertaald naar Bardonald. Het was een hele leuke ervaring! Hieronder staan enkele foto’s die we daar gemaakt hebben.
Herken jij Cavente in de foto’s ?

2010 Weer een sprongetje verder, foto's.

2013 Zwaan kleef aan en rondrit Vaassen

In 2013 sloten we de week Cavente af met de zwaan-kleef-aan optocht. Na de optocht gingen de kinderen naar huis om even wat te eten en zich om te kleden. Als ze daarna weer terugkwamen naar het Cavente terrein, konden ze meerijden op wagens voor een rondje door Vaassen. Dit was altijd een leuk deel van de afsluiting op de vrijdagavond.

Ronnie Fotografie

Ronnie Fotografie

Ronnie Fotografie

Ronnie Fotografie

 

2015 Foto's.

2017 Prins Carnaval.

Voor onze start van het 35e kinderdorp werd één van onze opperknuppels Armando benoemd tot prins Carnaval!
De medewerkers van Cavente liepen toen mee in de carnavalsoptocht met één van onze sloopauto’s.

 

2018 Een kijkje voordat het kinderdorp kan beginnen.

Voordat we alle kinderen welkom kunnen heten,  moet er een hoop gebeuren. Zo moeten er hekken worden gezet, tenten worden gebouwd, de toren worden opgezet en alle materialen moeten naar het terrein worden getransporteerd. Al met al best een hele onderneming. Gelukkig werken er een heleboel vrijwilligers bij Cavente, die het het elk jaar weer allemaal voor elkaar maken.
Zonder deze vrijwilligers zouden we het kinderdorp niet kunnen organiseren. Lijkt het jou ook leuk om mee te helpen op het kinderdorp? Je kunt je al aanmelden vanaf 12 jaar, als knuppeltje of vanaf 16 jaar, als medewerker. Kijk op onze pagina Medewerkers voor meer informatie!

Wat doen wij eigenlijk op de maandag?

Het Cavente kinderdorp is elk jaar van dinsdag tot en met vrijdag, maar wat doen wij op de maandag?
Op de maandag wordt alles startklaar gemaakt. De sloopauto’s worden gebracht, de laatste pallets voor het huttendorp worden bezorgd en de koelkasten en vriezers worden gevuld met snacks en ijsjes! Op de zaterdag en de maandag starten we ook met de voorverkoop van de kaarten.

In de weken voorafgaand aan het kinderdorp verkopen we ook loten. De trekking is op de vrijdag van Cavente.